A füstölő készítés eredményességét ez határozza meg

A füstölő készítés eredményességét ez határozza meg

Házi füstölő
Házi füstölő

Aki fogyasztott már füstölt ételeket, az pontosan tudja, mennyire egyedülálló ízzel rendelkeznek azok, még akkor is, ha az adott élelmiszer húsfajta vagy épp sajt. A kertes ingatlanok tulajdonosai a házi füstölő kialakítása mellett döntenek, ha módjuk van rá, ami talán a kerti konyha egyik legfontosabb része lehet a kemence mellett. Nem vitás, ennek a tartozéknak a célja, hogy jó alaposan megfüstölje az adott ételeket, garantálva ezáltal a tartósítást és a speciális ízesítést is, ami másképp nem érhető el.

A házi füstölő egyedi kialakítása miatt abban nyugodtan fel lehet lógatni a termékeket, legyenek azok húsok, kolbászok, szalámik, halak, szárnyasok, sajtok. Fontos tudni, még mielőtt bárki is belevág a kerti füstölő kialakításába, hogy ennek a felépítését tekintve általában két részt kell kiemelni, amik semmiképp sem hiányozhatnak. Idetartozik a tűztér és a füstölő rész. A házi füstölő alsó részében egy tűztér található, aminek megvannak a sajátos füstjáratai, amiknek hála, ebben gondmentesen lehet tüzet rakni akár fával vagy épp szénnel.

A füstölő készítés, mivel ez egy lényeges elem, nem lehet tökéletes ezen rész precíz megalkotása nélkül. Ezért ha bármi gond van, és az építő úgy gondolja, hogy bizonyos részeket nem ért, tanácsos szakértőhöz fordulni, aki mindenképp segíteni tud majd. A füstölő készítés során, ha minden tökéletes lett, akkor a füstöt a leégett tűzre dobott fűrészporral lehet biztosítani, és az ideális hőfokot a tűztér ajtaján lévő huzatszabályozóval lehet garantálni. Semmiképp sem szabad megfeledkezni a füstölő részről sem.

Ez a tartozék biztosít majd helyet a füstölésre váró élelmiszereknek. A füstölő alsó és felső részét füstjáratok kötik össze, amelyen a füst a tűztérből járatokon keresztül a füstölni való élelmiszerekhez jut. Itt a tervezésnél figyelni kell, hiszen senki sem szeretné, hogy a füst akadozva haladjon, hiszen az nem nyújtja a hatékonyságot. Nyilvánvalóan gondolni kell ennek a kijutására is a szerkezetből, ezért a felső részből a füst egy rövid kéményen keresztül fog távozni a profi füstölő készítés után.