kézműves fagylalt

Egy kézműves fagylalt nagykereskedés tanácsai

Turistának lenni Olaszországban igencsak kellemes érzés, de néha mégis beleeshetünk abba a tipikus csapdába, hogy valami kívülről gyönyörűen néz ki, viszont a tartalma csalódást okoz. Ilyen például egy ebéd a gyorsétteremben vagy savas ízű fagylalt elfogyasztása, aminek semmi köze sincs az igazi olasz íz-világhoz. Olaszországban a fagylaltot gelato-nak nevezik, ahol eladják, az a gelateria, a fagylaltkészítő pedig a gelataio.

Családi vállalkozásunk, a Hisztéria Fagylalt gelataio mesterei azt is figyelembe veszik, hogy a gelato összetétele különbözik a szokásos alacsony zsírtartalmú fagylaltoktól, mivel azt nem iparilag, hanem kézzel készítjük. A kézműves fagylalt tárolásánál több dologra is kell figyelni (forrás: hiszteriafagylalt.hu). A fagylaltot közvetlenül a helyszínen vagy az értékesítési pont közelében kell elkészíteni, mert a csemege korlátozott eltarthatósági idővel bír.

Az ízek és a receptek sokfélesége miatt, a gelato egyedülálló desszert, aminek sajátossága, hogy a főzés során levegőt adnak hozzá, hogy lágy legyen és megőrizze a hozzáadott természetes összetevők összes ízét. A gelato hidegebbnek tűnhet, mint az itthon megszokott többi fagyos desszert. A két ínyencség közötti hőmérséklet-különbség körülbelül 7–10 fok, ami lehetővé teszi, hogy az íz-receptorok teljes mértékben kiértékeljék az intenzív vagy finom ízt, mert a gelato sokkal lassabban olvad.

Mellesleg, ami az összetevőket illeti, mindegyik természetes, tehát ezt a desszertet legfeljebb néhány napig tárolják, míg a hagyományos fagylalt hónapokig állhat a fagyasztóban. De van még egy különbség! A valódi kézművesek kézzel készítik a fagyit, minimalizálva az ipari folyamatokat. Szerintük csak így lehet elérni a legfinomabb krémes állagot, felfedni az ízt és megőrizni az aromát. A világ minden táján úgynevezett freezereket használnak a gelato előállítására. Ezek speciális készülékek, amelyek összekeverik a masszát és lehűtik a kívánt hőmérsékletre. Ezért az olasz kézműves fagylalt íze változatosabb, árnyalatban gazdagabb és sokáig emlékszünk rá.