Hagyományos és humoros locsoló versek

Humoros locsoló versek

Nagy ünnepeinkhez tartoznak bizonyos szokások, amik még emlékezetesebbé teszik azokat. A leggazdagabb és legismertebb szokáskörrel talán a karácsony rendelkezik, ezt általában még azok is ismerik, akiknek amúgy magának az ünnepnek az üzenete nem igazán mond semmit.

Humoros locsoló versek világa

A legtöbb otthonban felállítják a karácsonyfát, feldíszítik, megajándékozzák egymást, esetleg még a betlehemes játékokat is megnézik. A húsvéti szokások is élnek még sok helyen, bár egyre szegényesebben, és kevesen tudják már, hogy pontosan mit jelképeznek. A piros tojás, a tojásfa, a báránysült sok házban elkészül, és a férfiak, fiúk zöme húsvét másodnapján elindul a rokonokhoz, barátokhoz locsolkodni. Régen ez azzal járt együtt, hogy kicsitől nagyig minden locsoló már hetekkel előtte a versét tanulta, amiben aztán elmondta jövetele célját és engedélyt kért az öntözésre – ami falun néha egy veder kútvízzel történt. A háziak azután beinvitálták, és megkínálták süteményekkel, üdítővel a kicsiket, a nagyokat valamilyen itallal, és természetesen a jól megérdemelt piros tojással a vendégeket. Mára már a legtöbb helyen történtek apró változások. Ezek az alkalmak már inkább családi, baráti összejövetelek lettek, az öntözés apropóján a rokonok húsvét hétfőjén meglátogatják egymást, beszélgetnek. A locsoló vers gyakran elmarad, vagy felváltják a humoros locsoló versek, amik a felnőtteknél néha kicsit pikánssá sikerednek.

Fizetség fejében sem mindig piros tojás jár, a gyerekek gyakran csoki tojást, és pár forintot kapnak, a felnőttek pedig italt. Még ha némelyest át is alakultak ezek a szokások, jó, hogy fennmaradtak, hiszen azon kívül, hogy utalnak magára az ünnepre, a családokat, barátokat is egy kicsit összekapcsolják. Ez nagyon fontos a mai világban, hiszen az embereknek egyre kevesebb idejük van egymásra, egyre inkább elszigetelődnek, és jó, ha vannak bizonyos események, amelyek olykor kicsit mozgósítják őket. Szét kell nézni a hagyományos, vagy akár a humoros locsoló versek között, és el kell indulni locsolkodni, hiszen az ilyen szokások megérdemlik, hogy még sokáig fennmaradjanak!