Mi van a humoros versek mögött?

Humoros versek

Vannak olyan emberek, akik szinte mindig mosolyognak, vidámak, kedvesek, mások pedig állandóan le vannak törve, panaszkodnak, keseregnek.

A humoros versek mögötti okok

Azt hinnénk, hogy az első csoportba tartozóknak könnyebb az életük, nem kellett átéljenek veszteségeket, kritikus helyzeteket, minden tökéletes körülöttük, a többiekkel pedig állandóan csak szerencsétlenség történik. Valójában azonban ez egyáltalán nem így van, sőt, lehet, hogy a mindig vidám embert sokkal több bánat érte, mint a folyton kesergőt. Mi lehet akkor az oka az egyik ember elégedetlenségének és a másik ember derűjének? A hozzáállás, a gondolkodásmód, a megküzdési praktikák. Az, hogy az egyik hagyja, hogy a körülményei határozzák meg őt magát és a kedvét, a másik pedig felülemelkedik a körülményeken, a véletlen történéseken, és tudatosan alakítja az életét. Ehhez a hozzáálláshoz nagy szükség van a humorra. Nem a folyamatos poénkodásra, bárgyú nevetgélésre kell itt gondolni, hanem arra a képességre, ami segít meglátni az embernek a komoly dolgokban a szellemeset, a nehéz dolgokban a fejlődési potenciált, önmagában a nevetnivalót. Tulajdonképpen rá kell jönni arra, hogy a súlyos dolgokban mindig van valami könnyedség, a poénokban pedig valami véresen komoly.

Olyan ez, mint a humoros versek, amelyeknek a nevettetésen kívül mindig céljuk az is, hogy rámutassanak valami rejtett dologra, szavakba öntsenek valami elmondhatatlan, megfogalmazzanak valami elgondolhatatlant. Aki ezt nem érzékeli, az nem fog tudni szabadulni az aktuális események béklyójából, nem fog tudni felülemelkedni bizonyos helyzeteken. Pedig erre a képességre nagy szükség van, hiszen másképp erőtlenül összerogyik az ember a nehézségek között. Felesleges azt várni mindig, hogy véget érjen valami negatív dolog, megoldódjon egy súlyos probléma, és akkor majd lehet örülni az életnek, hiszen ez teljes egészében soha nem fog eljönni ebben az életben. A felfogáson viszont lehet változtatni. Akinek ez nem megy, próbálkozzon, gyakoroljon, ebben akár a humoros versek világa is segítségére lehet.