Miért van szükségünk az átköltött dalokra?

Átköltött dalok

Énekelni általában mindenki szeret, csak van, aki ezt kizárólag akkor teszi, amikor egyedül van, és senki nem hallja, mert úgy gondolja – gyakran alaptalanul –, hogy nincs hangja. Legtöbb embernek megvannak a kedvenc dalai, amiknek a dallama illetve a szövege gyakran a fülében cseng.

Az átköltött dalok világa

Lehet ez egy gyermekkorból hozott dalocska, vagy egy olyan sláger, amelynek megragadta a dallama, vagy a mondanivalója. Olykor nem is lehet megmagyarázni, hogy miért válik kedvessé egy dal, egyszerűen csak olyan a hangulata, felidéz egy érzést, egy emléket. Néha az is megtörténik, hogy átköltött dalok válnak valakinek a kedvenceivé. Ma már egyre gyakoribb jelenség, hogy megjelenik egy szám, slágerré lesz, és rövid időn belül egy ismert csapat vagy amatőr zenészek átköltik azt. Legtöbbször olyan szöveget írnak, ami hangzásban hasonlít az eredetire, de teljesen mást jelent, máskor pedig mint hangzásban, mind jelentésben teljesen különböznek az átírt dalok az eredetitől. Általában olyan témákat írnak rá ezekre az ismert dallamokra, amelyek éppen aktuálisak, sokakat foglalkoztatnak, és elég komoly jelentésük illetve jelentőségük van. Miért van szükség erre? Azért, mert a rengeteg gond, probléma, megoldásra váró helyzet közepette az embernek szüksége van néha egy kis humorra, könnyedségre, szüksége van arra, hogy nevetni tudjon a saját nyomorúságán, és elengedje azt egy rövid időre.

Nem azért, mert komolytalan, mert nem tudja felfogni egy-egy dolog súlyosságát, hanem azért mert van egy határ, ameddig az ember terhelhető. Sokszor pont az láttatja meg a megoldást, ha egy kicsit lazábban áll az ember bizonyos kérdésekhez, elengedi az addigi sztereotípiáit, és egy más szemüvegen, jelen esetben a humorén, tekinti át az adott szituációt. Na de természetesen nem csak ebben a kontextusban jönnek jól az átköltött dalok. Gyakran azért is jó meghallgatni vagy elénekelni egyet, hogy az ember nevessen egy jót, jókedvre derüljön. Egy jóleső kacagás, egy igazán jóízű nevetés rengeteg energiát tud adni, ezt napról napra lehet tapasztalni.