Morbid viccek és kegyetlen valóság

Morbid vicc

Rózsaszín ködben látja a világot – szokták néha mondani azokra az emberekre, akik mindig optimisták, mindenkiről csak a jót feltételezik, néha már a naivság határát súrolva, és a világhoz tartozó, olykor bizony elég kíméletlen valóságot nem veszik észre.

Morbid vicc a valóságról

Kétségtelen, hogy a pozitív gondolkodás nagyon fontos, és sokszor megkönnyíti, gördülékenyebbé teszi az ember életét, ugyanakkor az is egy dicséretes dolog, ha valaki indulásból a jót feltételezi másokról, viszont van egy olyan határ ebben is, ami után már túlzottá válik ez a szemléletmód, és negatív következményekkel jár a hétköznapokban. Az olyan embert, akinek mindig a szeme előtt van ez a rózsaszín ködfágyol, nagyon könnyen becsapják, átverik, illetve amikor már óhatatlanul szembesül valami negatívummal, nem tudja kezelni, mert nem tanulta ezt meg. Sokan direkt szeretik az ilyen embereket próbára tenni, hogy vajon mennyire képesek kezelni a világ sötét dolgait, például egy-egy morbid vicc mesélésével.

Ezeket azonban a címzettek határozottan elutasítják, ugyanis az ő világukban nem léteznek szörnyűségek, és főleg nem űznek ezekből poént. Tulajdonképpen tényleg van olyan morbid vicc, ami túlságosan is kifordítja a valóságot, és már nem vicces, hanem inkább siralmas, de a legtöbb éppen arra szolgál, hogy azt a sok negatív eseményt és helyzetet, amivel az ember gyakran szembesül, valahogy fel tudja dolgozni, tudja kezelni.

Ezt valamilyen szinten mindenkinek meg kell tanulnia, hiszen előbb-utóbb óhatatlanul meg kell tapasztalnia, és át kell élnie olyasmit, ami arról árulkodik, hogy a jó mellett rengeteg rosszakarat, lehetetlen helyzet és szerencsétlenség is létezik. Valójában, mint általában minden helyzetben, az arany középutat kellene megtalálni, megtartani a pozitív hozzáállást, a jóhiszeműséget, de tudatában lenni annak, hogy vannak olyan események és helyzetek, amiknek a kezeléséhez kell egy kis edzettség, keményebb hozzáállás. A sok morbid vicc által kifigurázott valóság sajnos nem mindig rózsaszínű, és nem mindig barátságos.