A nevetés is lehet „orvosság”

A nevetés „orvosság”

Ha számba vesszük barátainkat, ismeretségi körünket, azt láthatjuk, hogy egyesek mindig vidámak, jókedvűek, mások viszont folyton panaszkodnak, és le vannak törve. Azt gondolhatnánk, hogy ez azért van így, mert nagyon különbözik az életük, a vidámakkal folyton csak jó dolgok történnek, sikeresek, boldogok, a többiek viszont tele vannak sikertelenséggel, nyomorúsággal, és rengeteg problémával küzdenek.

Viszont ha kicsit közelebbről szemléljük az életüket, akkor azt láthatjuk, hogy nem sokban különböznek az életkörülményeik. Ha teljesen belátnánk a színfalak mögé, akkor valószínűleg sok esetben azzal szembesülnénk, hogy a derűs emberek is rengeteg nehézséggel küzdenek. Mi lehet akkor a titkuk, ami úgy néz ki, hogy mégis könnyebbé teszi a mindennapjaikat? Az egyik titok minden bizonnyal a hozzáállásban rejlik. Szokták néha hangoztatni, hogy a boldog ember nem egy ember jó életkörülményekkel, hanem egy ember bizonyos hozzáállással. Ha valaki alapvetően pesszimista, az még a pozitív eseményeket is képes negatívan értelmezni, és a legkisebb kellemetlenséget is tragikusnak látni. A pozitív szemléletű emberek viszont nem hagyják, hogy a kedvük, az életérzésük, a hangulatuk a mindennapi eseményektől függjenek, hanem inkább megpróbálják kezükbe venni az irányítást, ahol lehet, és mindenből kihozni a legjobbat, a tőlük független körülményeket pedig nem veszik a szívükre, hiszen tudják, hogy bármit tesznek, nem tudnak változtatni rajtuk.

Az ilyen emberek tudnak nevetni a saját gondjainkon, képesek észrevenni a legnehezebb helyzetben is a lehetőségeket, megtalálják mindig a vidámságra okot adó részleteket. A nevetés tulajdonképpen az, mi átsegíti őket a problémákon. És persze ne feledjük el azt sem, hogy a nevetés még fizikailag is egészséges, aki sokat nevet, annak jobb lesz a kedve, eleve pozitívabban, nyitottabban fog hozzáállni mindenhez. Ne hagyjuk hát, hogy az események irányítsanak bennünket, meghatározzák kedvünket, hanem legyünk azok, akik képesek felülemelkedni a rosszon, és vidámságukkal a többi embert is felderíteni.