Szerettessük meg a gyerekekkel az olvasást humoros írások segítségével!

Humoros írások

Nagyon gyakran panaszkodnak arra a szülők, tanárok, hogy a mai gyerekek nem szeretnek olvasni, inkább a képernyőt bámulják órák hosszat. Ebben van is elég sok igazság, sajnos egyre inkább vonzóbbá válnak a filmek, a videók, mint a regények, versek.

Humoros írások segítsége

Hogy mi lehet ennek az oka? Az egyik az, hogy nem tapasztalják meg már kicsi korukban a gyermekek, hogy milyen, amikor a könyv a mindennapok része, mert sajnos már a szülőktől sem ezt látják. Egy másik ok az lehet, hogy a képernyő nézéséhez kevesebb energia kell, csak egyszerűen néz ki az ember fejéből. Nem kell semmit elképzelni, nincs az agy működésre bírva. Pedig annak, akinek az olvasás a mindennapjának a része, hatalmas és pótolhatatlan élményben van része. Legyenek azok akár novellák, regények, líra, vagy humoros írások, segítenek az embernek kilépni a mindennapok világából, belekóstolni az életnek olyan szeletébe is, amelybe másképpen nem lenne lehetősége. Belebújhat másoknak a bőrébe, átélhet addig ismeretlen helyzeteket, és ezek mind segítik abban, hogy szélesebb legyen a látóköre, elgondolkodjon olyasmikről is, amikről addig soha, és így maga a személyisége fejlettebb legyen. Ugyanakkor egy könyv olvasása során nem csak maga a tartalom által lehet gazdagodni, hanem az író nézőpontja által is. Nem lehet semmit megírni úgy, hogy abban ne legyen benne a betűket papírra vető lelkének egy darabja. Aki a leírt sorokat elolvassa, az ezzel is gazdagodik, többé válik. Hogyan lehet visszavezetni a gyerekeket az olvasás világába?

Először is példamutatás által. A kicsik ösztönszerűen teszik azt, amit a felnőttektől látnak, és ezek a cselekedetek beleivódnak a természetükbe. A másik dolog, hogy olyan írásokat kell elérhetővé tenni számukra, amelyek felkeltik érdeklődésüket, eleinte meséket, majd gyerekverseket, mondákat, aztán jöhetnek a rövidebb történetek, humoros írások, novellák, regények. Egy idő után majd úgyis kiválasztják azt a stílust, ami nekik a leginkább tetszik. Nem elég csak megállapítani, hogy bezzeg a mai fiatalok, hanem segíteni kell nekik megismerni azt a csodát, amit az olvasás rejt magában.