Tequila, az egzotikus italok kedvelőinek

Tequila, ahogy mi szeretjük
Tequila, ahogy mi szeretjük

Baráti társaságokban, családi összejöveteleken mindenki szívesen fogyaszt egy kis szíverősítőt, csak úgy hangulatfokozóként vagy étvágyjavítóként. A globális kapitalizmus hatására, ma már igen változatos italok állnak a rendelkezésünkre. Aki a helyi jellegzetességek helyett, szívesebben kortyolna valami egzotikusabb italt, annak a Tequila biztosan ízleni fog. Mexikó egyik jellegzetes nemzeti itala igen népszerűvé vált hazánkban is.

Talán a rituális fogyasztási módjának köszönhetően vált olyan közismerté, bár eredeti hazájában simán, kísérő nélkül isszák, de nálunk, az amerikai divatnak megfelelően, sóval és citrommal fogyasztják az italt. A Tequila a kék agavé szárából készül erjesztéssel, valamint lepárlással.

Ez a növény csak Mexikó egyes részein él és sokan összekeverik a kaktuszokkal, pedig még csak közeli rokonságban sem állnak egymással. A lepárlás után néha egyből palackozzák az italt, de olykor tölgyfahordókban érlelik eltérő ideig. Így az érlelés hiánya, illetve az érlelési idő alapján többféle Tequila létezik.