Tudja miért hívják Sopront a hűség városának?

Tudja miért hívják Sopront a hűség városának?

Sopron
Sopron

Sopron, Magyarország fővárosától 220 km-re, Bécstől pedig 60 km-re található, a Soproni-hegység és a Fertő-tó melletti Balfi-dombság között fekszik. 95 évvel ezelőtt, december közepén, a soproni lakosoknak dönteniük kellett, hogy városuk melyik országhoz tartozzon.

A nép akkor úgy döntött, hogy Magyarország része kívánnak lenni, ezzel érdemelték ki a leghűségesebb város címet. Sopron látványosságai közé sorolható a jelképként szolgáló Tűztorony, a Kecske-templom, ami Sopron legismertebb temploma, a főtéren található lenyűgöző látványú Storno-ház.

A Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelyének számító Károly-kilátó járművel és gyalogosan egyaránt megközelíthető. Ha ellátogat ide, mindenképpen érdemes megnéznie, a már a 14-ik században falakkal és várakkal körülvont Belvárost, a Főteret, aminek minden épülete műemlék,

a Várfalsétányt vagy a hírességekről elnevezett, Széchenyi, Petőfi, Deák teret. A kertes-villa és üdülő-negyednek emlegetett Lőverek, a Soproni-hegység lejtőire épül, neve pedig már az 1225-ös évektől szerepel az oklevelekben.