A fotó állvány fej alapvető típusai

A fotó állvány fej alapvető típusai

Fotó állvány fej
Fotó állvány fej

A profi fotózás elmaradhatatlan kelléke az állvány, amely segítségével jobb képeket lehet készíteni. Azonban fontos az is, hogy milyen fotó állvány fej használatával készítjük a képeket. Általában minden modern fényképezőgép csatlakoztatható bármelyik fejtípushoz. Mikor melyiket kell használni? Leginkább az határozza meg, hogy mit fotózunk. A leggyakoribb fotó állvány fej a gyorscsere-talp.

Ezekhez egyetlen mozdulattal rögzíthető a fényképezőgép és a használatuk is egyszerű, ezért az amatőr fotósok számára ideális választás. Valamivel összetettebb a gömbfej, de ez még mindig a könnyen kezelhető állványfejek közé tartozik. Ez akkor előnyös, ha gyorsan mozgó tárgyakat, alanyokat fotózunk.

A sportfotósok és természetfotósok is gyakran használják ezt. A precíziós fényképezés során azonban olyan fotó állvány fej szükséges, amelyik nagyobb stabilitást jelent. A 3D vagy panorámafejek tökéletesen alkalmasak erre a célra. Ezek használatával a gépet egyszerre csak egy síkban tudjuk mozgatni, a másik két pozíció rögzítve marad.