A Fülöp-szigeteki ragyogyó gyöngy

A Fülöp-szigeteki ragyogyó gyöngy

Gyönyörű gyöngy
Gyönyörű gyöngy

A csodás ékszerek elképesztően megnyerő, esztétikus kellékek, amelyek a ragyogást gyakran a príma kvalitású komponenseiknek köszönhetik. Ilyen jellegű alkotóelem a gyöngy, amelyiknek rengeteg típusát lehet fellelni szerte a világban.

Talán az egyik legismertebbnek a déltengeri bizonyul, amelyik mellett előszeretettel döntenek az ékszerkészítők és azok a személyek is, akik csak hobbi szinten kreálnak karkötőket, nyakláncokat és fülbevalókat.

Ezzel a kifejezéssel, elnevezéssel az Ausztrália, a Cook-szigetek, Fülöp-szigetek és Indonézia környékén lévő, fehértől szürkéig terjedő színárnyalatokban fellelhető gyöngy modelleket illetik. A tenyésztés alapja az az ezüstajkú, Pinctada maxima nevű gyöngykagyló, amelyik egyedi védekező mechanizmusa révén igazán selymes és bársonyos kagylót tud garantálni.

Ezen gyöngy mérete 8 és 22 mm között mozog, színe a fehértől az aranysárgán és ezüstszürkén, rózsaszínen át az aranyig, sötétszürkéig terjedhet. Ezen változatosságnak és igen nagy méretnek köszönhetően a déltengeri gyöngy több évtizede már közkedvelt darabnak minősül.