kodlampa

Mikor használjuk a ködlámpát?

A legtöbb járművezető valószínűleg eltűnődött már azon, hogy mire szolgálnak az egyes fényforrások az autón. A ködlámpa lehetővé teszi, hogy korlátozott láthatósági körülmények között is biztonságosan mozoghassunk az úton. Ezek a fényszórók nemcsak megvilágítják a vezető útját, hanem lehetővé teszik a gyalogosoknak, hogy láthassák a sötétben vagy rossz időjárásban közlekedő autót, ezáltal jelentősen csökkentve a balesetek valószínűségét.

Fontos azonban megérteni, hogy mire és mikor használjuk a ködlámpát. A tapasztalt vezetőknek nincs szükségük tisztázásra, de a kezdők még összezavarodhatnak és akkor is bekapcsolhatják, amikor arra nincs szükség. A ködlámpa egy teljes értékű fényforrás, amit rossz időjárás, mint a zuhogó eső, köd esetén használunk.

Bizonyos körülmények meghatározzák a szabályokat arról, hogy a vezetésnél mikor és milyen fényt kell alkalmazni és ezeknek az előírásoknak az úton való betartása nagyon fontos. A ködlámpa bekapcsolása a távolsági fényszóróval együtt akkor szükséges, ha a láthatóság a távolsági fényszóró bekapcsolásával együtt kevesebb, mint 100 méter.

Míg a ködlámpa használata a tompított fényszórókkal együtt akkor indokolt, ha a láthatóság több mint 100 méter. Az ilyen típusú lámpában az üveg lehet fehér és sárga is, de ez semmilyen alapvető különbséget nem jelent. Különös figyelmet kell fordítani az izzók minőségére és gyártójára, mivel a ködlámpa nehezen karbantartható, viszont a rábízott szerepet megfelelően végzi, ugyanis segít életeket menteni.