életbiztosítás

Milyen biztosítási formákat lehet megtakarításként is felhasználni?

Azok az emberek, akik magasabb hozamot szeretnének kapni a megtakarított pénzükért, mint amennyit a bankok fizetnek, jól teszik, ha valamilyen biztosítási formát választanak. Az egyik ilyen biztosítási forma az életbiztosítás. Ennek a konstrukciónak több fajtája létezik. Például a megtakarításos életbiztosítás nem kizárólag arra szolgál, hogy halál vagy rokkantság esetén fizessen a biztosító a családnak, mert a lényege az, hogy a kockázati védelem mellett, megtakarításra is lehetőséget kínál. Rendszeresen tehetsz félre a biztosításon belül olyan eszközökbe, ami hozamot eredményez számodra.

Gyakorlatilag, ezzel a konstrukcióval rendszeresen félretehetsz és az összegyűlt összeget később felhasználhatod, vagy az általad megjelölt kedvezményezett kapja meg. Ennek két nagyobb fajtáját szokták választani az ügyfelek. Az egyik a garantált kamatot fizető, minimum lejárati összegű vegyes életbiztosítás. A másik pedig a változó hozamú, befektetési egységekhez kötött életbiztosítás. Mindegyik módozatnak megvan a maga pozitívuma.

A megtakarításod kiegészítéseként speciális hiteleket, mint például az autóhitel is felhasználhatsz. Egy új vagy fiatalabb, márkás gépkocsi ára egyáltalán nem alacsony, ezért sokan kölcsönből vásárolnak maguknak autót. Az autóhitel valójában egy személyi kölcsön, amit gépkocsi beszerzésének céljából vesznek fel, de nem muszáj az egész összeget erre költeni. Sokkal szabadabb a felhasználása, mint régen volt. Fedezet nélküli hitelről van szó, amit a bank fix kamat mellett nyújt. Futamideje maximum 10 év lehet, de a 7-8 éves maximum is jellemző.

Az autóhitel esetében az elérhető összeg általában 100 000 és 10 millió Ft között mozog. A legtöbb ügyfél 3-5 millió Forintban gondolkodik, de olyan bankok is vannak, amelyek 7-8 milliónál nem adnak több pénzt. A feltételek sem túl bonyolultak, az ügyfélnek be kell töltenie a bank által meghatározott minimum életkort, állandó magyarországi lakcím szükséges, rendszeres minimum jövedelemmel kell rendelkeznie és 3-6 hónap munkaviszonnyal is rendelkeznie kell.