Nyugdíjpénztár hozamok

Nyugdíjpénztár hozamok 2022-ben – Mekkora összegekre számíthatok?

Minden esetben muszáj gondolni a jövőre, hiszen ki tudja mit hoz a holnap! Többségében kétféle embertípust lehet megkülönböztetni, annak függvényében, hogy miként gondolkodik a jövőről. Az egyik csoport egyszerűen nem akar foglalkozni vele, hogy mi lesz másnap, hanem igyekszik mindent a mának szentelni. Ilyen formában, a megkeresett pénzek nagyobb részt el lesznek költve és még a hitelek felvétele sem ritka, hiszen azok visszafizetése messze van. A másik gondolkodási mód ezzel szemben, hogy mindig kell valamennyit félretenni, mert ki tudja mit hoz a jövő.

Voltaképpen érthető és becsülendő az a mentalitás, amelyik úgy tartja, miszerint megéri takarékoskodni és számítani a szűkösebb esztendőkre. Amikor van, akkor nem kell sokat, de legalább valamennyit jó tartalékolni. Az állami nyugdíjak egyre kérdésesebbek, amit az emberek a saját bőrükön éreznek. Senki sem szeretne öregkorában rosszul élni, főleg akkor, ha élete és ideje nagy részét egy vállat profitjának a gyarapítására szentelte. A változó gazdasági környezetben, a bizonytalan jövő miatt azonban tényleg kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni.

A minimálbérrel, részmunkaidővel való trükközések lehet, hogy aktuálisan megfelelnek mindenkinek, de a későbbiekben ennek komoly következménye lesz. Érdemes tehát alternatívákban gondolkodni. Az önkéntes nyugdíjpénztár egyértelműen ilyen, amiről a grantis.hu weboldalon lehet többet megtudni. Ez a befektetési és nyugdíj előtakarékossági forma már jól bejáratott és sokan használják. A befizetések sávosak, ahogyan a kockázatvállalás is eltérő. Már néhány ezer forint befizetésével elkezdhető a takarékoskodás, de mód nyílik nagyobb összegek és plusz pénzek ide történő elkülönítésére is.

A hozamok a fő kérdés, ami érthető, hiszen mindenkit ez érdekel leginkább. Ez több tényezőtől függ, hiszen az eltérő portfóliók más kamatozást ígérnek. Ami mégis elmondható, hogy a mérsékelt kategóriában 2-7, a magasabb kockázatoknál pedig 8-9 százalékkal lehet kalkulálni. Ez természetesen időközben változhat, főleg akkor, ha szüneteltetés vagy váltás történik, amelyek úja alapokat adnak az előtakarékossági formának.