Politikai humor, köztünk vagy még?

Politikai humor

Azok, akik a 70-es, 80-as években már nagyobb gyerekek vagy felnőttek voltak, még emlékeznek arra, hogy miben volt más az a korszak a mostanihoz képest, milyen volt az alaphangulat. Sok mindent el lehet mondani azokról az évekről, rosszat is, jót is, sőt, aki igazán optimista akar lenni, az még a negatív dolgokban is megtalálja az pozitív hozadékokat.

Politikai humor jelen van…

Ilyennek lehetne nevezni például azt, hogy a politikai hatalommal gyakran (titokban) szembemenő hétköznapi emberek érezték a közös cél összetartó erejét, és ez nem csak együtt búsulásra adott nekik okot, hanem gyakran viccek, poénok segítségével próbálták meg kimondani a kimondhatatlan, enyhíteni azt, amit nehéz volt elviselni. A politikai humor jelen volt a munkahelyeken, a baráti közösségek asztalánál, de akár még a családi vacsorák alkalmával is. Nagy varázsa volt annak, hogy ilyen köntösbe burkolva elhangozhatott mindaz, amit mindenki gondolt, de senki sem mondott ki, meg persze az igazán súlyos dolgok élét is el lehetett tompítani egy-egy jól sikerült poénnal. A sorsközösség mindig erőt ad, és nagyon jól meglátszott ennek a műfajnak a virágzásából, közkedveltségéből is. A rendszerváltás utáni kor szülöttei ennek a légkörét már nem ismerték, így számukra sok vicc már nem értelmezhető vagy nem élvezhető. A politikai humor azonban, ha egy kicsit úgy is érződik, hogy háttérbe szorult, nem tűnt el napjainkban sem, csak már nem ugyanarra éleződik ki mindig.

Ma már rengeteg párt, csoportosulás van, kormányváltások történnek, és mindenki kiválaszthatja, hogy melyik az, amelyiknek az elveivel és a munkájával egyet ért. Ennek következtében a politikai humor már sokkal kevésbé jelent kohéziós erőt társadalmi szinten, így a nagyobb közösségekből érezhetően kiszorult és inkább a kisebb baráti társaságok, csoportok beszélgetései alkalmával kap helyet. Létjogát azonban valószínűleg még nagyon sokáig, vagy talán soha nem fogja elveszíteni, hiszen viccet fabrikálni abból, ami nem tetszik, de jelen pillanatban nem tud az ember rajta változtatni, mindig is segített az elfogadásában.