bérszámfejtés

Változások a bérszámfejtésben 2020-ban

A NAV természetesen 2020-ban is gondoskodik arról, hogy sem a cégtulajdonosok, sem a könyvelők ne unatkozzanak. Ez alól a bérszámfejtés sem kivétel, ami idén is megváltozik. Nem kell megijedni, nem fog minden a feje tetejére állni, de azért érdemes odafigyelni az újdonságokra, néhány dolgozó nettó munkabére és egyes adónemek is változni fognak.

Jó tudni például, hogy a négy vagy többgyermekes anyukák személyi jövedelemadója 2020-ban immár 0 Ft lesz, de például júliustól a nyugdíjasok járulékmentességnek köre is kibővül. Talán a legnagyobb változás, hogy megszűnik a nyugdíjjárulék, ami eddig 10% volt, de az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék is, ami 8,5%.

A két adónem ezentúl összevonva, társadalombiztosítási járulék néven fog jelentkezni, az összege pedig a két megszűnő adónem összege lesz. Tehát a levonandó összeg marad a régi, viszont a bérszámfejtés egészen másképpen fog kinézni. A gyermekek után járó családi kedvezmény is ebből az új, összevont adónemből lesz teljes mértékben levonható.