Vicces videók

Vicces videók – csak óvatosan velük!

A mai világban már nagyon kevés olyan lakás van, ahol ne lenne legalább egy számítógép, laptop vagy egy okostelefon. A legtöbb gyerek úgy nő fel, hogy már kicsi korától a keze ügyében vannak ezek az elektronikai cikkek és egyáltalán nem okoz gondot neki a használatuk. Persze nagyon eltérnek a vélemények arról, hogy ez mennyire hasznos, milyen mértékben is mikortól lehet beengedni ezeket a kütyüket a gyerekek világába.

Óvatosan a vicces videókkal!

Vannak, akik csak abból a szempontból vizsgálják a kérdést, hogy milyen tartalmú videókat néznek meg a kiskorúak, vagy milyen játékokat játszanak. Érdemes ugyanis nagyon odafigyelni erre, hiszen már a legkisebbeknek szánt mesék között is vannak olyanok, amelyek tartalmukat vagy nyelvezetüket tekintve nem felelnek meg az adott korosztálynak, így hosszú távon káros lehet a fejlődésükre nézve, ha ilyeneket néznek. De nem csak a kisgyerekek esetében ajánlott résen lenni, hanem a nagyobb korosztálynál is. Nagyon népszerűek például a kiskamaszok, kamaszok körében a vicces videók, amelyek egy valamilyen szempontból mulatságos helyzetet rögzítenek. Van azonban egy olyan határ, amin túl már egyáltalán nem számítanak viccesnek, hiszen az állítólagos poén azon alapszik, hogy valaki egy merész mutatvány során megsérül, irreálisan nehéz helyzetbe kerül más miatt vagy ehhez hasonlók. Számtalan olyan is van ezek között a vicces videók között, amelyik nem is valóságos helyzeten alapszik, hanem előre megrendezett, kamufelvétel.

A fiatal nézők hajlamosak csak arra figyelni, hogy milyen mulatságos az adott helyzet, és nem egyszer volt olyan eset, hogy ők is megpróbálták leutánozni a szituációt, aminek következtében komoly sérüléseket szenvedtek vagy kárt okoztak másnak. Bölcsen kell tehát a felhasználója, nézője lenni mindannak, ami a közösségi oldalakon, videómegosztó portálokon látható, hiszen nem minden hasznos, sőt, van, aminek egyenesen rossz hatása van a még éretlen gyerekekre. A szülők feladata az, hogy egyrészt korlátozzák a gyerekeik internet-hozzáférését, másrészt megtanítsák őket a felelősségteljes használatára.