szimering

A fémházas és gumis szimering

A tömítések olyan szerkezeti kapcsolatok, amiknek a legfontosabb funkciója, hogy két egymással érintkező tér között az anyagáramlást valamilyen szinten mérsékeljék, vagy, ha arra van szükség, meggátolják. Egyesek ezeket szimering néven ismerik.

Ezek lehetnek úgynevezett védőtömítések is, amelyek a legkülönfélébb szerkezetek, masinák és berendezések bizonyos elemeit megóvják például a külső negatív hatásoktól, akárcsak a kosztól, víztől és portól. Sőt, ezek a környezetet is védik, mondjuk a kenőanyag kiszivárgásától.

Az egyik legtöbbet használt szimering a radiális tengelytömítő gyűrű, amelyik a rugó nélküli mandzsettatömítések továbbfejlesztett modellje. Ez a nevét a feltalálójáról, N. Simmer-ről kapta. A speciális tulajdonsága az, hogy rúgóval van ellátva úgy, hogy a tömítőajak nyomását hosszú időn keresztül állandó értéken tartja.

Ez a kiegészítő egy élben végződő ajakkal rendelkezik. Ennek eredményekét a rugó által kifejtett szorítóerő minimális. A szimering tömítéseket gyártó vállalatok sokféle ilyen típusú eszközt hoztak létre az elmúlt évek során. Mik az eltérések a különféle modellek között? Nos, a legfőbb különbség a házak és a védőajkak kialakításában figyelhető meg.

A hatékony szimering tömítések nélkülözhetetlenek a csapágyakban rejlő teljes élettartam kihasználásához. Ezért sem hiányzik a szimering szinte egyetlen csapágyból sem. A tömítés az alternáló mozgást végző tengely alkotóelemeként is az egyik legnépszerűbb tartozéknak számít. Ez a kialakítását tekintve lehet fémházas és gumis is. Mind a két típus más és más feladatot tud ellátni.