A memória játékok fejlesztő ereje

A memória játékok fejlesztő ereje

A memória játékok szerepe az oktatásban
A memória játékok szerepe az oktatásban

Ha a kisgyermek éppen azt játssza, hogy a párnákat dobálja le az ágyból, majd újra felviszi és újrakezdi, akkor tulajdonképpen tanul. Ebből a célzási és irányválasztási képességét fejleszti, amellett testtudata, ereje és a nagymozgásai fejlődnek mindamellett, hogy az erkölcsi értékrendszere is formálódik, ha az apja megszidja emiatt.

A memória játékok is sokféle képesség fejlesztésére alkalmasak. A memória játékok alaptézise az, hogy több elemet megjegyezve fel tudja ismerni a gyermek, hogy melyik hol volt vagy éppen milyen volt.

Tehát a rövidtávú memóriában elraktározódott információkat hívhatja vissza ezzel a játékkal. A rövidtávú memória fejlesztése mellett a képi gondolkodást is fejleszti. Ha a memória játékok arról szólnak, hogy hasonló kártyákat kell megtalálni, akkor a gondolkodás szintetizáló és analizáló funkcióját is edzésben tartják. Így a térérzékelése is fejlődik, mivel észben kell tartania, hogy az a bizonyos keresett kártya melyik sor hányadik eleme volt.

Egy-egy újabb parti lejátszásakor észrevehető, hogy az előző leosztás emlékei még megmaradni látszottak, mivel el is mondja a gyermek, hogy „ez a kártya az előbb máshol volt”. Ez azt jelenti, hogy a memória játékok végeredményben a hosszú távú memóriát is fejlesztik.