moldavit

A moldavit története érdekes

Ez a különleges anyag nem akárhonnan, egyenesen az űrből származik, szóval érdekes története van. Egy meteorit becsapódása következtében, a mai Csehország területén alakult ki a moldavit, 15 millió évvel ezelőtt. A becsapódás hője és ereje olvasztotta meg a környező kőzeteket.

A legfeltűnőbb jellemzője a mély, üveges zöld színe. A struktúrája üvegszerű, gyakran buborékokkal, ráncokkal és egyéb mintákkal. A különleges megjelenése teszi az ékszerkészítésben és a gyűjtők körében is népszerűvé.

A moldavit iránti kereslet folyamatosan nő, így az ára is emelkedett az elmúlt évtizedekben. Viszonylag ritka, ezért a nagyobb, jobb minőségi darabok különösen magas áron kelnek el. Mivel értékes, ezért előfordulnak hamisítványok is.

Az utánzatok többnyire túlságosan tiszták és áttetszők, emellett a kis ráncokból, illetve buborékokból is kevés van bennük. A középkorban sokan úgy hitték, hogy a kő védelmet nyújt a rossz erők ellen. A moldavit nem csupán egy ásvány, hanem történelmi és kozmikus kaland darabja.