Amit mindenki hamar megszeret – a paródia

Kedvenc a paródia

Korunk egyik legvitatottabb kérdése az, hogy mennyire káros vagy nem a gyerekek szellemi és lelki fejlődésére nézve az, ha sok időt töltenek az okostelefonjukon, táblagépjükön játszva, böngészgetve. Sokan elég nagy veszélyt látnak benne, mások úgy gondolják, hogy egy kicsit túl van pörögve a téma.

Amit mindenki hamar megszeret – a paródia

Az minden esetre tény, hogy sok gyereket annyira lefoglal a virtuális világ, hogy emiatt kimarad egy csomó olyan dolog az életéből, ami nagyobb testvéreik vagy szüleik esetében még a mindennapok része volt. Ilyen például az olvasás is. Amikor még nem állt ilyen sok technikai eszköz rendelkezésre, nagyobb értéket tulajdonítottak a könyveknek, egy-egy jó írás életre szóló olvasmányt jelentett. A mai felnőttek nagy része fel tud idézni olyan estéket vagy éjjeleket, amikor egyszerűen nem tudta letenni az éppen olvasott könyvet, annyira beleélte magát az eseményekbe. Megelevenedtek a szereplők, együtt izgult velük és szinte forgott vele a szoba az izgalmas történetekkel. Ma ezt az élményt ma már elég kevés gyerek éli át, mivel egyszerűen nem adja meg az esélyt annak, hogy egy jó könyv magával ragadja.

Aki viszont ismeri az érzést, az tudja, hogy nagyon jó lenne, ha sikerülne a mostani generációnak bebizonyítani, érdemes kézbe venni és végigolvasni egy könyvet. Persze nagyon fontos az is, hogy miként kezdődik el az olvasásra szoktatás. Már az lényeges dolog, hogy kicsi gyereknek van-e lehetősége meséskönyveket forgatni, olvasnak-e neki belőle a szülei, vagy csak a tévében vagy számítógépen lát meséket.

Aki már kicsi korában hozzászokik ehhez, az később, mikor már ő is tud olvasni, valószínűbb, hogy nógatás nélkül kezd el olvasgatni. A nagyobbakkal, ha most kezdődik az könyvekkel való barátkozás, a paródia segítségével például lehet, hogy könnyebb megszerettetni a betűket. Ez a műfaj könnyedségének, humorának köszönhetően hamar belophatja magát az olvasói szívébe, így már csak néhány lépésre lesznek a vaskosabb könyvek. A Karinthy Frigyes által írt számtalan paródia például sokakkal szerettette meg az olvasást.