Ki ne ismerné Mórickát?

Móricka viccek

A történelem bármely korszakát vesszük alapul, mindig voltak olyan területek, amelyek jobban megmozgatták az emberek fantáziáját, akár azért, mert az újdonság erejével hatottak, akár azért, mert valamilyen szinten tiltottak voltak, vagy tabunak számítottak.

Ki ne ismerné Mórickát?

Ezekről a témákról nemcsak komoly beszélgetések, hivatalos írások születtek, hanem gyakran viccek is. A korhoz, aktuális politikai helyzethez köthető viccek az idő múlásával már kevésbé poénosak, azonban vannak olyan területek, amelyek mindig is jó táptalajt jelentettek az ilyen fajta történeteknek. Ezek a tartalmak általában azért jelentek meg viccek formájában, mert noha nagyon fontos részét képezték a mindennapoknak, mégis valamilyen szinten nehéz volt őszintén beszélni róluk. Ilyen téma lehet például a politikai kényszer, valamilyen vallási tabu, a szexualitás vagy a halál. A mindenkori ember a viccekben próbálta feloldani az ezekkel kapcsolatos feszültségeit, felvállalni az amúgy felvállalhatatlannak gondolt érzéseit. Sok poén szól például párkapcsolati problémákról, amelyekkel valamilyen szinten minden pár küzd.

A tréfában megjelenő, extrém helyzeteken olyan jó egy nagyot nevetni, hiszen ilyenkor szinte megkönnyebbül az ember, hogy neki azért ilyen súlyos gondjai csak nincsenek. A vicc, mint műfaj, megtalálható minden népnél, de bizonyos szintű eltérések vannak bennük, minden nemzetnek megvannak a maga jellegzetes poénjai. Az élc általában egy másik nép tagjaira éleződik ki, attól függően, hogy miként alakult a történelem, kivel volt huzamosabb ideig problémás a kapcsolat.

Az angolok vicceiben például sokszor egy balek francia az alany, és fordítva. Különbség van abban is, hogy kik a poénok főszereplői. A magyar viccekben gyakran jelenik meg Móricka, az agyafúrt és elég vásott gyerek, aki legtöbbször szexuális témájú észrevételeivel csal mosolyt az arcokra, vagy az iskolában állítja falhoz a tanító nénit nem mindennapi megjegyzéseivel. Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne tudna elmondani legalább egy történetet, aminek Móricka a főszereplője.