tds mérés

Egyszerű folyamat a TDS mérés

A víz a H2O molekulák mellett hatalmas mennyiségű más oldott anyagot tartalmaz. Ezen anyagok kombinációja határozza meg a víz kémiai összetételét. Ezek koncentrációja a vízben TDS mérés révén határozható meg. A TDS rövidítés az összes oldott szilárd anyag tartalmat jelenti.

A víz fő szennyeződései között szervetlen sók, főleg bikarbonátok, kloridok és kalcium-, magnézium-, kálium- és nátrium-szulfátok és kismennyiségű vízben oldódó szerves anyagok különböztethetőek meg. forrásvízben lévő sók mennyiségét a természetes körülmények határozzák meg és ez a különböző geológiai régiókban jelentősen változik. Városi körülmények között, a természetes tényezők mellett, a víz kémiai összetételét befolyásolja az ipari szennyvíz, a városi esővíz, a klórozás stb.

A TDS mérés rámutat arra, hogy a vízben oldott anyagok képesek meghatározni a víz ízét és illatát, valamint annak hatását az élő szervezetekre és a mechanikai rendszerekre. A TDS mérésre használt műszer működési elve meglehetősen egyszerű és nem igényel speciális készségeket.