Humoros vers, aminek fele sem tréfa

Humoros vers

Egyik híres és közkedvelt pap mondta, hogy ha valakinek mondunk valamit, az még korántsem jelenti azt, hogy az illető azt érti meg belőle, amit közölni szerettünk volna. Bármily meglepő ez a kijelentés első hallásra, ha belegondolunk, nagyon sok igazság van benne.

Humoros vers hatékony kommunikáció

Még a leghétköznapibb dolgok kapcsán is nagyon sok a félreértés, mert nem úgy mondjuk el, olyan szavakkal, olyan hangsúllyal a mondandónkat, ahogy a másik számára leginkább érthető, de az is előfordul, hogy a hallgatóban van egy elvárás, így bármit mondunk, azt fogja érteni belőle, amit előzetesen gondolt. A komolyabb, mélyebb témákban még több lehet a félreértés, hiszen ilyenkor már a szavaink mögött rengeteg érzelem is van, amik sokszor meggátolnak abban, hogy objektíven tudjunk szólni és meghallgatni. Így hát gyakran nehéz szót értenünk egymással, de még saját magunknak sem mindig egyszerű megfogalmazni azt, amit érzünk, gondolunk, ami motivál. A versek gyakran segítségünkre sietnek ebben, és szavakba öntik azt, amit mi nem tudunk, megfoghatóvá tesznek érzéseket, benyomásokat, hangulatokat. Az igazán jó vers sokak szerint az, amit ha elolvasunk, úgy érezzük, mintha a saját belső énünk szólalt volna meg benne. A neves költők úgy tudnak bánni a szavakkal, hogy azok kimondatlanul is rávilágítanak mély tartalmakra. A leírt sorok nem mindig azt jelentik, vagy nem csak azt, amit elsőre gondolunk, a rejtett tartalom gyakran lényegesebb. Sokféle művészi eszközük van erre, alliterációk, hasonlatok, metaforák, humor, szatíra, irónia.

Kell egy bizonyos ráhangoltság, „vájtfülűség”, hogy az olvasó megértse, hogy mi van a sorok mögött. Egy humoros versek például gyakran megnevetteti az embert, pedig nem ritka, hogy alapigazságokat, komoly érzelmeket, megfontolandó gondolatokat rejt. Érdemes néha egy kicsit letenni a mindennapi feladatokat, gondokat, és egy kicsit befele figyelni, átgondolni tetteket, szavakat, indíttatásokat, megerősödni bizonyos kérdésekben, másokban pedig változtatni. Egy-egy komoly vagy humoros vers elolvasása, átélése segíthet ebben a belső nyitásban.