gyogytornaszom

Kezelhető gyógytornával a nyáktömlő gyulladás?

Sokaknak érzékeny a válluk vagy a térdük, esetleg melegnek érzik az érintett területet, illetve a duzzanat is kitapintható, jól érezhető. A nyáktömlő gyulladásról kevesen hallottak még, sőt, néha más kórképekkel is összekeverhetik. A www.gyogytornaszom.hu weboldalon további hasznos információkat olvashat a nyáktömlő gyulladás kezelésével kapcsolatban.

A weboldalra látogatva mindenre kitérnek a szakemberek ezen a területen belül, így a cikk elolvasását követően sokkal jobb képet kap az egészről az ember. De pontosan mi is az a nyáktömlő? A bursaként is ismért testrész az ízületi hártyából álló folyadékkal telt tömlőt jelenti, ami a csontok, izmok és inak között található.

A legfontosabb feladata a súrlódás, a nyíróerők és a kívülről érkező nyomás csökkentése. A térd körül több bursa is létezik, pontosabban minden oldalon 11 darab van. A vállnál oldalanként 8 darabot lehet találni, míg az emberi testben nagyjából 70 nyáktömlő segíti az akadálymentes és hatékony mozgást. Mi a helyzet akkor, ha az egyik ilyen tömlő begyullad?

A bursitis esetében az azt alkotó ízületi hártya gyulladásáról lehet beszélni. A folyamat kezdetén az ízületi hártya megvastagodik és több ízületi folyadékot termel, aminek hatására a tömlő megduzzad, esetleg be is vérezhet. Milyen testrészek esetén fordul ez elő a legtöbbször? A leginkább érintett a térd, azon belül is a prepatelláris bursa gyulladása.

A bokánál is gyakorta előfordul; az Achilles-ín tapadásánál, a sarok feletti bursáról lehet ekkor beszélni. A könyökcsúcs feletti bursa gyulladása, a vállcsúcs és a váll ízület közötti térben elhelyezkedő nyáktömlő gyulladás, illetve a vállcsúcs és a váll ízület közötti térben elhelyezkedő gyulladás is gyakori. Mi a bursitis legfőbb oka?

A legtöbbször sérülés következtében kell ezzel számolni. Olyan ismétlődő nyomás vagy kisebb traumák okozhatják a nyáktömlő gyulladását, amelyek hosszabb ideje állnak fenn. Sokszor előfordul, hogy egy fertőzés következtében gyulladnak be a bursák. Az is megeshet, hogy egy betegséggel jár együtt. Másodlagosan fordulhat elő bursitis köszvény vagy rheumatoid arthritis esetén.