szürkehályog műtét

Milyen szövődményei lehetnek a szürkehályog műtétnek?

A látószerveket érintő komoly megbetegedések sorában a szürkehályog előfordulási gyakorisága miatt, az első helyek egyikét foglalja el. Szerencsére a szürkehályog teljes mértékben gyógyítható lézeres szemműtét által. Bár a szürkehályog eltávolítását immár 50 éve végzik világszerte, illetve emberek milliói nyerték már vissza a kezelés után az éleslátásukat, mint minden műtét, ez a beavatkozás is hordoz magában némi kockázatot. A szürkehályog műtétnek is előfordulhatnak olyan szövődményei, amikor már érdemes orvoshoz fordulni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a műtétet követően abszolút normális egy kis fájdalomérzet és fényérzékenység. A szemkörnyéki pirosság, sőt, az idegentest érzés is természetes tüneteknek számítanak a beavatkozást követően. Ezek a kellemetlen tünetek néhány nap elteltével teljesen elmúlnak, így nem kell azoktól megijedni. Viszont, ha ezek a szimptómák nem javulnak, sőt, komolyabbá válnak, már nem bagatellizálhatjuk el a kérdést.

A tapasztalt panaszok komolyabbá válása, erősödése ugyanis a legtöbb esetben a szervezetben fellépő fertőzést vagy gyulladást jelzik. A gyulladás kialakulása már valóban aggodalomra adhat okot a betegek részéről. Várni semmi esetre nem érdemes, magától a probléma nem oldódik meg. Kérjünk azonnali orvosi ellátást, ha a tüneteink nem javulnak, illetve az állapotunk rosszabbra fordul! Szintén sürgős ellátást igényelnek azok a betegek is, akiknél a látás az első napokban, hetekben megfelelően javul, aztán váratlanul mégis romlani kezd az állapot.

Ezek tehát a legfőbb tünetek, amelyeket negatív szcenárió esetén a páciensek tapasztalhatnak. A lehetséges panaszok közül a gyulladás a legveszélyesebb. A szóban forgó tünet megelőzésének érdekében, ajánlatos betartani az orvosi javaslatokat. A szövődmények elkerülése végett, a szakember receptre kiváltható szemcseppek használatát írja elő. Minden olyan esetben tehát, amikor úgy véljük, a regenerálódás nem a megfelelő módon történik, erősen ajánlott azonnal orvoshoz fordulni.