Nevetés – titkos gyógyító erő

A nevetés nem csak humorból fakadhat!
A nevetés nem csak humorból fakadhat!

Olyan óriási koponyák kutatták a nevetés okát, mint: Platón, Arisztotelész, Hobbes, Kant, Schopenhauer és Freud, összességében lassan kétezer éve kutatjuk, mi állhat a nevetés hátterében. Elődeink a mai modern tudományos megállapítás szerint rossz úton jártak, ők kifejezetten a humor oldaláról közelítették meg a nevetés miértjét. Ám ez ennél sokkal összetettebb. Miért is?

Nevettél már kényszerből? Nevettél már csak azért, hogy együtt nevess barátaiddal? Nevettél már zavarodban? Nevettél már egy kérdésre adott válasz helyett?

Ezek mind-mind olyan élethelyzetek, amelyek gyakran nélkülözik a humort, és mégis nevetünk. Erre mondhatjuk azt, hogy a nevetés olykor egy védekező mechanizmus vagy egy túlélési eszköz, akár egy stresszhelyzetet is feloldhatunk ezzel.

Éppen ezért erre tudatosan is érdemes figyelnünk, hogy napi rutinunkban legyen jelen a nevetés. Adjunk agyunk, idegrendszerünk ezen részének, mert ettől közérzetünk is sokkal kellemesebb lesz, világképünkből eltűnnek az olykor jogosan látott fekete felhők.

Ráadásul nevetésünkkel, jókedvünkkel másoknak is pillanatra örömet szerezhetünk, s ennél nagyobb jócselekedet úgy vélem az apróra szaggatott napjainkban nem is kell!

Épp ezért az oldal célja szerint a „Nevetés” kategóriában hetente olyan igényes viccet olvashatnak olvasóim, ami „feldob” bennünket néhány percre, amivel le tudhatjuk napi „jókedv” igényünket.

Ahogy szükségünk van az ételre, az alvásra, a testmozgásra, az oxigénre, ugyanúgy szükségünk van a mindennapi életben a nevetésre is!