csípőfájdalom

A csípődájdalom okai és kezelési lehetőségei

A csípő egy gömbcsuklós ízület, ami ráadásul a testünkben a legnagyobb, és kifejezetten nagy igénybevételre, illetve a folytonosan ismétlődő mozgásokra lett tervezve. Így tehát egy ellenálló és erős ízületről van szó, ami idővel mégis elhasználódhat és csípőfájdalom jelzi, ha sérülnek a porcos ízületi felszínek.

A test fájdalomjelzései mögött mindig valami sérülés vagy elváltozás áll, amit érdemes komolyan venni és szakértő segítséget kérni. A csípőfájdalom leggyakoribb oka tehát az ízületek kopása. A csípőízület ugyanis két részből áll, az ízületi vápából és a combcsontcsontfejből, ami ha megfelelően felfüggesztett, illetve optimális mennyiségű porcos felszín borítja, akkor egy súrlódás- és fájdalommentes mozgást tesz lehetővé.

Azonban, ha az ízület kopni kezd, az eredetileg is vékony porcréteg tovább vékonyodik, majd feltöredezik és pusztulni kezd. Ez az első hetekben, illetve hónapokban észrevétlenül zajló leépülési folyamat, ami akár évekig csupán enyhe és rövidebb ideig tartó, átmeneti fájdalommal jár.

Ha azonban a tüneteket kiváltó okok továbbra is fennállnak és kezelés, illetve érdemi orvosi beavatkozás nem történik, akkor a fájdalom idővel fokozódik, a porcos állomány tovább kopik, mígnem egyszer ízületi merevséggel és mozgásbeszűküléssel ébred a páciens. Ha még ekkor sem fordul ortopéd szakorvoshoz, a csípőfájdalom krónikussá válik és tartósan megmarad, sőt, a végletekig fokozódik.

Mik lehetnek az okai? A csípőfájdalom és a porckopás oka egyrészt egy természetes elhasználódás, ami az életkorból fakad. Oka lehet továbbá pl. a túlerőltetésből fakadó ízületi gyulladás, a sokízületi vagy reumás ízületi gyulladás, egy hirtelen fizikai behatás okozta sérülés, ami lehet baleset vagy sportsérülés is, a veleszületett csípőficam, illetve a combfej vérellátási zavar vagy a csípőízület körüli szalagok és izmok húzódása is.

A túlsúly mindenképpen súlyosbítja az állapotot és fokozza a tüneteket, ezért a normál testsúly fenntartása az ideális a csípőízület egészségének szempontjából is. Mindenképpen fontos a megelőzés, mert amennyiben a betegség már kialakult és előrehaladott stádiumba került, csak a csípőprotézis beültetés segíthet.

A csípőprotézis beültetés több technikával is történhet, amelyek közül kétségtelenül az izomátvágás nélküli módszer, illetve a 4D műtéti tervezéssel, egyéni mozgásanalízis alapján végzett beavatkozások jelentik a kategória csúcsát és több előnnyel is rendelkeznek a páciensek szempontjából, mint a hagyományos eljárások. Csípőfájdalom esetén kérjen személyes vagy online konzultációt.