látásjavító műlencse műtét

A műlencse műtét menete – Hogyan érdemes készülnöm?

Arra, hogy megszabaduljunk a szemüvegtől, kontaktlencsétől, létezik egy végleges, ám komplex megoldás, mégpedig a látásjavító lencseműtét. Ez nagyon jó hír mindazoknak, akik nem tudják megszokni a bi- vagy multifokális szemüveget, zavarja őket a szemüvegek cserélgetése. Amennyiben a beavatkozás mellett döntenek, ennek menetét feltétlenül be kell tartaniuk. A látásjavító műlencse műtét előtti vizsgálatok rendkívül fontosak. Abban az intézményben, ahol dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos, szürkehályog specialista dolgozik, a betegnek a vizsgálatra magával kell hoznia a szemüvegét, a korábbi szemészeti leleteit.

Ha van valamilyen belgyógyászati betegsége, akkor annak leleteit az elmúlt 2-3 évből, illetve az elmúlt 3 év zárójelentéseit is meg kell tekintenie a szemész szakorvosnak. Az analízisek körülbelül 2 órán át tartanak, de várakozni nem szükséges, mert minden beteg előre egyeztetett időpontban érkezik. A kemény kontaktlencsét viselőknek vizsgálat előtt 3 hétig tilos azt viselniük, a lágy kontaktlencsét pedig 4 napig.

Mivel az orvosok pupillatágításos vizsgálatot is végeznek, ami után 2-3 óra hosszáig homályosabban fog látni és a szemei fényérzékenyek lesznek, a páciensnek tilos autót vezetnie, ezért ajánlott kísérővel érkeznie a vizsgálatokra. Megtörténik a látásélesség vizsgálata, ami azt mutatja, hogy milyen jól látja a páciens a vizsgálótáblát különböző távolságokból.

A pupillatágításos analízis során a szemorvos egy nagyító lencse segítségével megvizsgálja a szemfenék állapotát, keresi a látóideget és retinát ért esetleges károsodásra vagy egyéb szembetegségre utaló jeleket. A szemnyomásmérés azt jelenti, hogy érzéstelenítés után egy eszköz segítségével a szem belnyomását méri meg a szakember. Ha szükségesnek találja, akkor a szemorvos egyéb vizsgálatokat is elvégez azért, hogy többet megtudjon a páciens szemének állapotáról és felépítéséről. Kizárólag ezek alapján tudja részletesen tájékoztatni a beteget arról, hogy milyen eredmény érhető el a műlencse műtéttel.