Paul Novus, az egyik leghatékonyabb hővisszanyerő

Paul Novus

A magas hatásfokú lakás-szelőztető gépek és a hőcserélők sorozatgyártása Dr. Paul Eberhardt nevéhez köthető, ugyanis ő alkotta meg az első kereszt-áramú hőcserélőt, ami a mai modern berendezések alapját képezik. Nevét néhány kiemelkedő hővisszanyerő is viseli, mint például a Paul Novus, ami a széria másik két terméke a Paul Focus és Paul Climos mellett, az egyik leghatékonyabb és legalacsonyabb energiaigényű változat.

A Paul Novus egyedülálló képességeit általában passzívházakban és alacsony energiaigényű épületekben használják ki, ugyanis ezzel az energetikai paraméterek sokat javíthatóak, így a tervezők nagyobb szabadságot nyernek a szerkezeti elemeket és nyílászárókat illetően. Fekvő és álló változatban is rendelhető, de mindenképpen meg kell adni, hogy balos vagy jobbos kialakításra van szükség.

Továbbá, a Paul Novus entalpia hőcserélős verzióban is kérhető, ami nemcsak a levegő minőségét szabályozza, hanem a páratartalmat is. Ez nagy segítséget jelenthet télen, a fűtésszezonban és a fülledt nyári estéken is. Ugyanakkor olyan területeken, ahol nagy fagyok szoktak lenni, villamos fagymentesítőt is érdemes kérni hozzá. Természetesen, ha valamelyik paraméter nem felel meg, akkor nem kell feltétlenül a Paul Novus mellett dönteni, hiszen a termékcsaládhoz tartozó Zehnder termékek is ugyanolyan hatékonyságot biztosítanak.

A Zehnder ComfoAir 550 két változatban kapható, amelyek a Basic és a Luxe nevet kapták. A Zehnder ComfoAir 550 Basic háromállású kapcsolóval van felszerelve, a kijelzője pedig beépített. CO2 szintre, illetve levegő minőségre történő szabályozás ez esetben nem lehetséges, valamint entalpia hőcserélős verziója sincs.

Ezzel szemben, a Zehnder ComfoAir 550 Luxe külön LED kezelő-kijelző szerkezettel kapható, ami lehetővé teszi a CO2 és a levegő minőség szabályozását is. Rendelhető entalpia hőcserélős változata, ami páratartalmat is figyeli, valamint beprogramozható a működési ideje. Amennyiben ezekre a plusz funkciókra nincs szükség, a Basic is megfelel, de ha egy is elengedhetetlennek bizonyul, akkor a Luxe mellett kell dönteni.